Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vurige aarde, gouden grûn

11 december 2016 - 26 februari 2017

€4.50
Ditte Velink, Petgaten - 2016

Moderne viltkunst gecombineerd met oude turf

In het Museum Opsterlân is momenteel een tentoonstelling te zien van de viltgroep Flues met werkstukken waarbij wol en turf op een experimentele manier zijn gebruikt om unieke viltobjecten te creëren. Dit is op speciaal verzoek van het museum gedaan, dat immers midden in het veengebied ligt, bekend om de voormalige turfstekerij.

Lia van de Zande, Vilt en turf 2.

Lia van de Zande, Vilt en turf 2.

Turfsteken zoals dat vroeger gebeurde.

Turfsteken zoals dat vroeger gebeurde.

Turf
Veengrond is een grondsoort die bestaat uit gehumificeerd plantaardig materiaal, dat door eeuwenlange opbouw van lagen afgestorven planten in moerasachtige gebieden is ontstaan. De afgegraven en vervolgens gedroogde grond noemt men turf en werd, voor de opkomst van de steenkoolproductie in Zuid-Nederland, gebruikt als brandstof.
Turf is de komende jaren een thema dat regelmatig terugkomt in het Museum Opsterlân. Daarom is aan de vrouwen van Flues gevraagd te experimenteren met turfvezels in combinatie met de wol die ze normaal gesproken gebruiken. Het resultaat is de interessante en kunstzinnige expositie ‘Vurige aarde, gouden grûn’.
Ineke Carolus, Aardlagen - 2016.

Ineke Carolus, Aardlagen – 2016.

Expositie
In de expositie toont viltgroep Flues de kunstwerken die het resultaat zijn van hun experimenten met wol en turf. Turf blijkt, naast het stoffige imago, ook als materiaal nogal stoffig te zijn. De kunstwerken die getoond worden zijn verre van stoffig; met de prachtige kleuren en structuren zijn de wandkleden en objecten vormgegeven met als inspiratiebron de turf, de aarde waaruit de turf gewonnen wordt en het vuur dat met de turf kon branden. In de titel: ‘Vurige aarde, gouden grûn’ zit ook de rijkdom van de aarde verborgen, de bron van het leven.
Turf biedt volop inspiratie voor de viltsters door de structuur van het materiaal en ook door de kleur die ogenschijnlijk saai bruin is, maar waar zoveel schakeringen en structuurvariaties in zitten als je beter kijkt. Met respect voor de eeuwenoude geschiedenis en het harde leven van de veenarbeiders laat viltgroep Flues ons op eigentijdse wijze de schoonheid van turf zien.
De leden van viltgroep Flues.

De leden van viltgroep Flues.

Viltgroep Flues
Viltgroep Flues bestaat uit zes vrouwen: Lia van de Zande, Annemiek Vervuurt, Ditte Velink, Marianne van der Raay, Ria Dokter en Ineke Carolus. Sinds 1997 komen ze bij elkaar om elkaars werk te bespreken en elkaar te stimuleren. Ze maken textielobjecten, handgevilt van voornamelijk wol. Hun ontwerpen variëren van vloer- en wandkleden en objecten tot stoffen voor
kleding en interieur.
Ze werken vaak samen aan een ontwerp van een van hen. De anderen zijn ‘dienstbaar’ aan de ontwerpster, omdat zij het resultaat ook krijgt. Individueel werkt ieder heel verschillend. In hun gezamenlijke werk is ieders inbreng zeer inspirerend voor het geheel. Af en toe werken ze een groot gezamenlijk project uit. Het altaarstuk ‘De nacht van Rixt’ voor de kunstmaand Ameland 2013 heeft de groep vanaf het eerste idee tot en met de ophanging samen bedacht en uitgevoerd. Voor de Witte Kerk in Hemrik hebben de vrouwen vilten kerkbankmatten ontworpen en samen met vrijwilligers uitgevoerd.
De nacht van Rixt.

De nacht van Rixt.

Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag 11.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag 13.00 – 17.00 uur

Bovenste foto: Ditte Velink, Petgaten – 2016.

Marianne van der Raay, Landschap.

Marianne van der Raay, Landschap.

Ineke Carolus, Goudader - 2016.

Ineke Carolus, Goudader – 2016.

Aantal keren gelezen: 3495.

Deel dit artikel
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Locatie

Museum Opsterlân
Hoofdstraat 59
8401 BW Gorredijk, Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0513 46 29 30
Site:
www.museumopsterlan.nl

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *