Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Von Samtbrokat und Häutchengold

19 januari 2019 - 31 maart 2019

€12.00
Koorkap - foto Thomas Richter.

Unieke collectie middeleeuws liturgisch textiel uit Gdansk

In het St. Annen-Museum in Lübeck is vanaf 19 januari 2019 een bijzondere collectie van paramenten te zien. Paramenten zijn van textiel gemaakte liturgische voorwerpen voor de eredienst in met name de Katholieke en Oosters-Orthodoxe kerk, zoals kazuifels, koorkappen en dalmatieken. De collectie komt uit Gdansk (het voormalige Danzig) en stamt uit de 14de eeuw.

Kazuifel met Keulse omranding - foto Thomas Richter.

Kazuifel met Keulse omranding – foto Thomas Richter.

Danziger Paramentenschat
Ongeveer de helft van de beroemde Danziger Paramentenschat is sinds 1990 een permanente lening van de Evangelische kerk van Hannover en is een van de hoogtepunten van de collectie van het St. Annen Museum. Dit zijn de kostbaarste gewaden voor de kerkdienst. Het fijnste borduurwerk met puur goud en Byzantijnse zijde toont de hoge waarde die voorheen aan deze kledingstukken werd toegeschreven.
Meer dan vijfhonderd jaar verborgen geweest
Ze komen uit de voormalige Mariakerk in Gdansk en stammen voornamelijk uit de 14de eeuw. Verborgen in de kerk, overleefden ze de reformatie en oorlogen. Het was pas in de 19de eeuw dat ze werden herontdekt tijdens bouwwerkzaamheden. Wat ze zo speciaal maakt is dat ze al eeuwenlang niet meer zijn gebruikt of veranderd; ze bevinden zich nog precies in de staat van ruim zeshonderd jaar geleden.
Nadat de val van de Berlijnse muur werd een deel van deze textielschatten naar Lübeck gebracht, terwijl de andere helft in Gdansk bleef (nu in het Nationaal Museum). De Danziger Paramentenschat was verschillende jaren niet te zien. Nu zijn voor het eerst geselecteerde stukken optimaal geconserveerd en geïntegreerd in de permanente tentoonstelling van het St. Annen Museum. Grote nadruk wordt gelegd op het samenspel van glas in lood ramen en altaren in combinatie met de symbolisch gebruikte gewaden. Ze dienden allemaal om de eredienst tot een groot feest voor de gelovigen te maken.
Afbeelding van St. Joris op het schild van een koorkap - foto Thomas Richter.

Afbeelding van St. Joris op het schild van een koorkap – foto Thomas Richter.

St. Annen-Museum
Het St. Annen-Museum in Lübeck is gelegen in de voormalige St. Anne’s Priorij, die in 1502 werd gesticht als verblijf voor de ongehuwde dochters van de rijke kooplieden van Lübeck. Het museum is een bijzondere combinatie van laatgotische monastieke architectuur zij aan zij met een verzameling liturgische kunst van de 13de tot de vroeg-16de eeuw. Met de nieuw geopende Paramentenruimte wordt het St. Annen-Museum verrijkt met een belangrijke attractie.
St. Annen Museum.

St. Annen Museum.

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur
Koorkap (detail) - foto Thomas Richter.

Koorkap (detail) – foto Thomas Richter.

Aantal keren gelezen: 1399.

Deel dit artikel
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Locatie

St. Annen-Museum
St. Annen-Straße 15
23552 Lübeck, Duitsland
+ Google Maps
Telefoon:
0049 451 1224137
Site:
st-annen-museum.de/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *