Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Rondom het Textielfestival in het Leids Wevershuis

5 juni - 11 augustus

Mieke Werners: Hand - Leids Wevershuis Rondom het Textielfestival - Handwerkwereld

Gevarieerde tentoonstelling naast het online Textielfestival in het najaar

Het Leids Wevershuis heeft tot 11 juli een gevarieerde tentoonstelling van textielkunst als vervanging van het Textielfestival. Het vijfjaarlijkse Textielfestival, dat normaal in de Pieterskerk in Leiden plaatsvindt, is wegens Covid-19 afgelast. Wel zal er in het najaar van 2021 een online Textielfestival zijn. Museum het Leids Wevershuis laat daarom een aantal thema’s van het Textielfestival in haar zomertentoonstelling zien. Zo kunt u toch een aantal textielkunstwerken ‘in het echt’ zien wanneer vanaf 5 juni de musea weer open mogen.

De tentoonstelling in het Leids Wevershuis toont werken van Sophia van Tongeren en Maria Hofmans (quilts), Petra van den Berg, Margot van Leeuwen en Mieke Werners (vilt), Weefkring Leyds Laeken en Weefgroep de Bollenstreek (weefkunst) en Adinka Tellegen (wandkleden).

Quilt 'Hollands Glorie' door Sophia van Tongeren - Leids Wevershuis Rondom het Textielfestival - Handwerkwereld

Quilt ‘Hollands Glorie’ door Sophia van Tongeren.

Sophia van Tongeren en Maria Hofmans, quilt met traditie

Quilt 'Versleten en Versteld' van Maria Hofmans - Leids Wevershuis Rondom het Textielfestival - Handwerkwereld

Quilt ‘Versleten en Versteld’ door Maria Hofmans.

Sophia van Tongeren en Maria Hofmans delen hun liefde en belangstelling voor textiel. Denk met name aan het ambachtelijke handwerk met zijn vele technieken en toepassingen. Ze vinden hun inspiratie in diverse landen en culturen. Ze maken al jaren quilts en worden nog steeds geïnspireerd door het traditionele patchwork en quilten.

Met deze traditie als uitgangspunt gaan ze overigens wel ieder hun eigen weg. Van Tongeren werkt vanuit die ambachtelijke technieken intuïtief naar een eigentijdse interpretatie. Hofmans zoekt steeds naar toepassingen voor gebruikte (klederdracht)stoffen en andere reststoffen.

‘Licht van verre’ van Petra van den Berg

Licht van verre door Petra van den Berg - Leids Wevershuis - Handwerkwereld

Licht van verre door Petra van den Berg.

De tentoongestelde lamp ‘Licht van verre’ vindt zijn inspiratie in vallende sterren. Vallende sterren zijn lichtflitsen aan de nachthemel die ontstaan door kleine steentjes die vanuit het zonnestelsel onze dampkring inschieten. Dat gebeurt met zo’n grote snelheid dat het kiezelsteentje gaat gloeien en licht uitzendt. De grotere stenen verbranden en zijn herkenbaar als heldere meteorieten; lichtflitsen die vaak eindigen in een lichtbol.

De lichtbollen in ‘Licht van verre’ zijn van doorzichtig vilt (merinowol met zijde erin verwerkt). De bollen hangen aan dunne doorzichtige stof waarin de lichtsnoeren zijn verwerkt. Het hout verwijst naar voorwerpen die in de ruimte kunnen zweven.

Petra van den Berg is viltkunstenaar in Leiden. Zij verwerkt wol graag met verschillende vezels en stoffen, naturel of in kleur, tot een dunne vilten stof. Vaak combineert zij vilt met andere materialen. Haar atelier bevindt zich in Katwijk.

Lichtpanelen met er voor gespannen vilt door Margot van Leeuwen - Handwerkwereld

Lichtpanelen met er voor gespannen vilt door Margot van Leeuwen.

Margot van Leeuwen is light inspired

Werk van Margot van Leeuwen (detail) - Leids Wevershuis Rondom het Textielfestival - Handwerkwereld

Werk van Margot van Leeuwen (detail).

Margot van Leeuwen toont op deze tentoonstelling haar lichtpanelen. De manier waarop licht zich manifesteert fascineert haar. ‘Normaal zien we licht vooral indirect, via de verschijningsvorm van dingen. Licht maakt de kleuren, materialen, vormen en ruimtes van de wereld om ons heen zichtbaar. Maar licht heeft ook invloed op de manier waarop we een voorwerp of een ruimte met objecten ervaren. Het soort licht bepaalt hoe objecten eruit zien Maar de objecten, de vorm en de textuur ervan, beïnvloeden ook weer het licht. Dat resulteert in een ingewikkelde samenspel van licht, materiaal en vorm.’

De getoonde lichtpanelen zijn een erfenis uit de boedel van het warenhuis V&D in Leiden. Door het dunne, ervoor gespannen vilt ontstaan twee gezichten. Met het licht uit heb je een totaal ander beeld van het werk, dan wanneer het licht erachter aan is. De vezels worden dan zichtbaar. De kleuren veranderen en ook de glans van de viscosevezels krijgen een heel ander ‘gezicht’.

De kleuren zijn met planten verkregen: afrikaantjes voor geel en indigo voor blauw. Doordat de verschillende vezels in het verfbad meer of minder verfstof opnemen ontstaan prachtige kleurnuances.

De handen van Mieke Werners

Werk uit het project Hulde van Mieke Werners Praten - Handwerkwereld

Werk uit het project ‘Hulde’ van Mieke Werners: Praten.

En dan bedoelen we niet haar eigen, vaardige handen, maar de handen die zij creëert met vilt. In 2016 begon zij het project ‘Hulde’ als eerbetoon aan de hand, met name de handen als scheppers van prachtig werk. Denk daarbij vooral aan textiel en de vele technieken die eeuwenlang werden gebruikt en ontwikkeld. Als beeldend kunstenaar merkte zij dat handwerken vaak een oubollig imago heeft. Daardoor leek wel alsof men haar niet als volwaardig beeldend kunstenaar zag. De laatste jaren merkt zij dat dit beeld langzamerhand verandert. Hierdoor krijgt haar werk terecht steeds meer waardering.

Werners begon haar project ‘Hulde’ met het vilten van levensechte handen in de droge techniek. De in totaal dertig handen die zij creëerde kunnen zowel hangen als staan, waarbij ze met elkaar een verbinding aangaan. Zij streeft ernaar om in elke tentoonstelling een eigen beeld te scheppen, steeds aangepast aan de locatie. In het Leids Wevershuis heeft zij in ‘Vitrine vol verhalen’ vier opstellingen gemaakt van telkens enkele handen. Iedere opstelling vertelt haar eigen verhaal.

Impressie van de Mayflower door Lisette Loonen van Weefkring Leyds Laeken - Handwerkwereld

Impressie van de Mayflower door Lisette Loonen van Weefkring Leyds Laeken.

Geweven herinnering aan de Pilgrim Fathers

In 1621, precies 400 jaar geleden, arriveerde het zeilschip de ‘Mayflower’ in Amerika met aan boord de Pilgrim Fathers. Men beschouwt hen als de pioniers van de latere VS. De gebeurtenis vormde voor Weefkring Leyds Laeken een aanleiding voor hun bijdrage aan de expositie. Op zolder is hun impressie van de Mayflower te zien, waarbij de zeilen handgeweven zijn.

Handgeweven tassen van Weefgroep De Bollenstreek - Leids Wevershuis Textielfestival - Handwerkwereld

Handgeweven tassen van Weefgroep De Bollenstreek.

Ook Weefgroep de Bollenstreek sluit aan op dit thema. Hun expositie suggereert het interieur van het schip, volgeladen met koffers en tassen. De negentien handgeweven tassen vormen hun bijdrage aan de expositie.

Pusjkinskie Gory (detail) geschilderd in textiel door Adinka Tellegen - Handwerkwereld

Pusjkinskie Gory (detail), geschilderd in textiel door Adinka Tellegen (klik op foto voor details).

Schilderen met textiel door Adinka Tellegen

De doelstelling van Adinka Tellegen is in textiel te schilderen. Dat doet zij dusdanig dat op het eerste gezicht niet meteen duidelijk is dat het genaaid is. Ze werkt op basis van een foto die door haarzelf gemaakt moet zijn. Aan dat laatste hecht zij grote waarde.

Pusjkinskie Gory geschilderd in textiel door Adinka Tellegen - Handwerkwereld

Pusjkinskie Gory, geschilderd in textiel door Adinka Tellegen.

Als ondergrond gebruikt zij kaasdoek. Daarop brengt zij een grondlaag aan die bestaat uit uitgeknipte stukjes stof in ongeveer de kleur en vorm van de afbeelding. Op deze ondergrond ‘schildert’ zij het doek door er met de zigzagsteek van de naaimachine in de benodigde kleuren overheen te gaan. Daarbij gebruikt zij diverse transparante stoffen om de nuances en schaduwen aan te brengen. Al werkend wordt het doek dikker en stijver.

Zij streeft opzettelijk een precieze, natuurgetrouwe weergave na, terwijl het materiaal zich daar eigenlijk niet toe leent. Het is een uitdaging dat toch voor elkaar te krijgen. Zij doet een half tot heel jaar over één doek.

In 2015 zond zij werk in voor de internationale expositie in de Pieterskerk in Leiden voor het Textielfestival. Ze kreeg een nominatie en behaalde de 2de prijs met haar werk ‘Schiermonnikoog’. ‘Odessa’, haar bijdrage aan het komende Textielfestival (digitaal dit najaar), is te bewonderen in het Leids Wevershuis.

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 13.00 – 16.00 uur.

Meer lezen

Het Leids Wevershuis

Textielfestival Leiden

Bovenste foto: Mieke Werners: Hand, uitgevoerd in droogvilt.

Aantal keren gelezen: 1484.

Deel dit artikel
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: door de Covid-19 pandemie kunnen tentoonstellingen en evenementen gesloten zijn. Controleer voor uw bezoek bij de organisator de mogelijkheid en voorwaarden van bezoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *