Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Rode draden in het Textielmuseum

14 maart 2020 - 13 juni 2021

€12,00
Rode draden, oude en nieuwe verhalen in kunst en design - Handwerkwereld

Oude en nieuwe verhalen in kunst en design

‘Rode draden, oude en nieuwe verhalen in kunst en design’ is een gevarieerde tentoonstelling die tot 13 juni in het Textielmuseum loopt. U vindt er onder andere wandtapijten, installaties, damast en meer textiele werkvormen. De rode draad van deze tentoonstelling is dat een ieder een ander verhaal heeft. Persoonlijke én culturele perspectieven beïnvloeden dat verhaal. Deze tentoonstelling brengt kunst en design samen.

Weinig dingen zijn zo menselijk als het vertellen van verhalen. Door verhalen met elkaar te delen kunnen we ontdekken wat een ander ervaart, belangrijk vindt en waarin we hetzelfde zijn of juist verschillend. De expositie ‘Rode draden, oude en nieuwe verhalen in kunst en design’ laat zien hoe kunstenaars en ontwerpers vorm geven aan vertellingen en ideeën.

Rode draden - overzicht tentoonstelling - Handwerkwereld

Rode draden, overzicht tentoonstelling.

Rode draden - Herbarium of Dreams uit de serie Hypnopompic door Kustaa Saksi, 2013 - foto Jussi Tianinen - Handwerkwereld

‘Herbarium of Dreams’ uit de serie Hypnopompic door Kustaa Saksi, 2013 – foto Jussi Tianinen.

Persoonlijke perspectieven

Persoonlijke perspectieven zijn de rode draad van deze expositie, die voorbij komen aan de hand van thema’s als religie en spiritualiteit, gender en seksualiteit en kinderverhalen en fantasieën. De werken zijn niet alleen van hedendaagse makers, maar bestrijken zo’n tweehonderd jaar. Dit varieert van mythen en bijbelse vertellingen tot moderne, persoonlijke verhalen.

Een collectie persoonlijke verhalen is natuurlijk nooit compleet. U vindt daarom in de tentoonstelling een verzameling boeken met verhalen over de hele wereld. Zie het als een extra bron van inspiratie.

Audiotour

Bij de tentoonstelling hoort een audiotour, waarin medewerkers van het Textielmuseum hun persoonlijke interpretatie vertellen over een bepaald werk. Ze vertellen vanuit hun eigen perspectief wat een werk bij hen oproept. En dat kan nog wel eens iets heel anders zijn dan het verhaal van de kunstenaar. Enkele voorbeelden van die verhalen vindt u hier.

Rode draden - Het lied van de fee door Regula Maria Müller, 1998 - foto Josefina Eikenaar - Handwerkwereld

‘Het lied van de fee’ door Regula Maria Müller, 1998.

Uw eigen verhaal

Waar het natuurlijk om gaat is uw eigen verhaal bij ieder kunstwerk. Door uw persoonlijke indruk bij ieder werk te vormen krijgt u de interactie die een bezoek aan een tentoonstelling zo mooi maakt. Door uw verhaal te delen met anderen ontstaan vervolgens de rode draden in deze kleurrijke expositie.

Deelnemende kunstenaars

Eylem Aladogan, Mercedes Azpilicueta, Christiaan Bastiaans, Walter Van Beirendonck, Célio Braga, Studio Formafantasma, Jaime Hayon, Hella Jongerius, Susanne Khalil Yusef, Kustaa Saksi, Jennifer Tee, Anna Verwey-Verschuure, Roy Villevoye en meer.

Wandkleed Tampan Ship of Souls door Jennifer Tee, 2016 - Handwerkwereld

Wandkleed ‘Tampan Ship of Souls’ door Jennifer Tee, 2016.

Foto’s Josefina Eikenaar, tenzij anders vermeld.Aantal keren gelezen: 1041.

Deel dit artikel
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Locatie

Textielmuseum / Textiellab
Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg, Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
013 536 74 75
Site:
www.textielmuseum.nl/nl/

Let op: door de Covid-19 pandemie kunnen tentoonstellingen en evenementen gesloten zijn. Controleer voor uw bezoek bij de organisator de mogelijkheid en voorwaarden van bezoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *