Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

‘Reisstof’ uit Oman en Venezuela

26 juni 2016 - 20 november 2016

€6.00
Wayuu uit Venezuela.

De makers van de tentoongestelde werken in deze boeiende tentoonstelling zijn nomadenvolken uit Oman en de Wayuu Indianen uit de Guajira, het noordelijke grensgebied van Venezuela en Colombia. Mirja Wark verzamelde deze kleding en gebruiksvoorwerpen. Textiel en vakmanschap staan centraal.

Traditionele kleding uit Oman.

Traditionele kleding uit Oman.

Textielkunst van rondtrekkende volken
Beide volken leven in een natuur met een beperkt aantal ingetogen kleuren. Zij compenseren dit door hun kleding, gebruiksvoorwerpen, tuigage voor de pakezels en schoenen intens kleurrijk te maken. Op het gebied van weven, textielbewerking, borduren en leerbewerking hebben ze een hoog vakmanschap ontwikkeld, en dat in een omgeving zonder stromend water en elektriciteit. Opmerkelijk is ook dat ze geen vaste woonplaatsen hebben en alles vervoeren op hun ezels, inclusief hun weefgetouwen.
Bijzonder is de versierde gordel, of si’ira, die de Wayuu-vrouwen weven voor de lendendoek van hun mannen en zonen. Zij maken deze op eenvoudige rechtopstaande getouwen met toepassing van een groot aantal hoog-ontwikkelde textieltechnieken. Met eindeloos geduld manipuleren zij gestaag hun ketting en inslag en creëren zo hun kleurige en buitengewoon kloeke en evenwichtige ontwerpen.
Weefwerk uit Oman.

Weefwerk uit Oman.

Steun voor traditionele technieken
In Oman zorgt Sultan Qaboos er voor dat zijn onderdanen hun historische tradities blijven kennen en waarderen. Er zijn steunprogramma’s voor werkers in traditionele ambachten zoals voor zilversmeden, indigotelers, wevers, pottenbakkers, mandenvlechters en leerbewerkers.
Weefstof.

Weefstof.

De expositie toont kleding, gebruiksvoorwerpen, sieraden, ezelstuig en tassen. Van de Wayuu uit Venezuela zijn ook nog schoenen en hangmatten te zien. Tevens krijgt u een beeld van de leefwijze van deze nomadenvolken
Mirja Wark
Mirja Wark is weefkunstenaar en weven is haar grote passie. Zij woonde in Venezuela, Oman, Syrië en Libië en onderzocht in die landen traditionele textieltechnieken en is stukken gaan verzamelen.
Zij volgde diverse internationale opleidingen in weven en kunstweven, runde zes jaar de handweefschool De Binding in Utrecht, organiseerde textielreizen, ontwierp weefkunstwerken en schreef Si’ira, een boek over een bijzondere gordel, geweven door de Wayuu, en bijdragen in onder meer het tijdschrift Handwerken Zonder Grenzen
Openingstijden
Van 1 april tot 1 oktober dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur
Van 1 oktober tot 1 april dinsdag t/m zondag van 14.00 – 17.00 uur
Het museum is gesloten op algemeen erkende feestdagen
Wayuu in vol ornaat.

Wayuu in vol ornaat.

Aantal keren gelezen: 3052.

Deel dit artikel
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Gegevens

Begin:
26 juni 2016
Einde:
20 november 2016
Kosten:
€6.00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , , , , , ,
Site:
http://www.museumdekantfabriek.nl/exposition/reisstof-uit-oman-en-venezuela/

Locatie

Museum De Kantfabriek
Americaanseweg 8
5961 GP Horst, Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
077 398 16 50
Site:
www.museumdekantfabriek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *