Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Quilts van Arnout Cosman

22 november 2016 - 31 december 2016

€6.00
Toverbal (2009).

Quilten is een traditionele handwerktechniek waarbij drie lagen textiel met een doorstiksteek op elkaar genaaid worden. Aan de hand van de quilts van Arnout Cosman wordt op deze tentoonstelling in Museum de Kantfabriek duidelijk dat quilten niet alleen een vernieuwing doormaakt in het creatieve ontwerp, maar ook op de wijze waarop ontwerpen gemaakt worden.

Arnout Cosman.

Arnout Cosman.

Quilten met de computer
Arnout Cosman, die geldt als een autoriteit op het gebied van quilten, kwam via zijn tante in 1999 in contact met de techniek. Hij wilde meteen zijn eigen ontwerpen maken en maakte deze aanvankelijk met potlood en papier. Al snel kwam de computer in beeld. Om tot een ontwerp te komen combineert hij dan ook oude technieken en moderne computertechnieken. Voor zijn ontwerpen gebruikt hij een computerprogramma dat hij zelf ontworpen heeft. Zijn liefde voor het maken van quilts combineert hij met zijn andere hobby van softwareontwikkeling, dat tevens zijn werk is.
Spring is in the air (2006).

Spring is in the air (2006).

De ontwerpen van Cosman zijn in twee groepen te verdelen: geometrische patronen en patronen afgeleid van foto’s of schilderijen. De geometrische ontwerpen zijn gebaseerd op toegepaste wiskunde of eenvoudige, traditionele patronen die ruimte bieden om te experimenteren.
Het origineel van Zonnebloemen van Claude Monet - Metropolitan Museum of Art.

Het origineel van Zonnebloemen van Claude Monet – Metropolitan Museum of Art.

Claude Monet gedigitaliseerd
Als Cosman zich laat inspireren door een foto gebruikt hij zijn software om de afbeelding volledig automatisch in stukjes op te delen, in duizend rechthoeken van verschillende afmetingen. Hij gebruikte deze techniek voor het eerst bij zijn quilt gebaseerd op een schilderij getiteld ‘zonnebloemen’ van Claude Monet.
Latere ontwerpen zijn naar eigen inzicht op de computer in onregelmatige vormen opgedeeld met behulp van de software ‘Quiltassistant’. Dit programma heeft hij aansluitend op zijn eerste programma ontwikkeld. De Quiltassistant geeft een indicatie van de kleuren die je voor elk stukje kunt gebruiken en drukt automatisch alle verschillende malletjes inclusief de naadtoeslagen op papier af.
Quilt naar Monets Zonnebloemen (2002).

Quilt naar Monets Zonnebloemen (2002).

Arnout Cosman geeft zelf op 26 en 27 november tijdens de openingstijden uitleg over zijn quilts en zijn programma de Quiltassistant. Meer informatie over zijn werk en zijn software, die gratis is te downloaden, vindt u op zijn website www.cosman.nl. Daar komen ook de foto’s van zijn quilts vandaan.
Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 14.00 – 17.00 uur
Schaakbord (2003).

Schaakbord (2003).

Kubus van Menger (2004).

Kubus van Menger (2004).

 

Aantal keren gelezen: 2351.

Deel dit artikel
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Locatie

Museum De Kantfabriek
Americaanseweg 8
5961 GP Horst, Nederland
Telefoon:
077 398 16 50
Site:
www.museumdekantfabriek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *