Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Presentatie Nieuw Leids Laken #2

26 november 2015 - 31 januari 2016

€7.50
Mae Engelgeer - laken - foto Debbie Trouerbach

Museum De Lakenhal is sinds haar oprichting in 1874 gevestigd in de monumentale ‘Laecken-Halle’ uit 1640. Hier werden de wereldberoemde Leids lakens gekeurd en van een loodje voorzien. Zeven eeuwen lang heeft de productie van wollen lakense stoffen de identiteit van de stad Leiden bepaald, totdat in 1977 de laatste Leidse lakenfabriek haar deuren sloot. Terwijl de stad op zoek is gegaan naar een nieuwe economische motor, is de geschiedenis van het Leids laken diep weggezonken in het geheugen. Museum De Lakenhal brengt daar nu verandering in.

Nieuw Leids Laken
Ambacht en duurzaamheid staan de laatste jaren weer hoog op de maatschappelijke agenda. Oude technieken en materialen worden opnieuw gewaardeerd. Om aansluiting te vinden bij deze tendens gaat Museum De Lakenhal de geschiedenis van het Leids Laken nieuw leven inblazen. Er wordt een nieuwe stoffenlijn in productie genomen, die het oude kwaliteitskeurmerk ‘Leids Laken’ zal gaan dragen.
In de periode 2013-2017 wordt een reeks van vijf opdrachten aan hedendaagse ontwerpers gegeven. Op basis van overgeleverde ambachtelijke technieken, motieven en patronen, archiefbronnen, documenten en objecten uit het museum ontwikkelen zij nieuwe, hedendaagse stoffen en producten die vanaf 2017 verkocht zullen worden in de museumwinkel.
Mae Engelgeer - laken - foto Debbie Trouerbach

Mae Engelgeer – laken – foto Debbie Trouerbach.

Presentatie Nieuw Leids Laken #2
Op de tentoonstelling Zeven eeuwen Leids Laken is een speciale presentatie ingericht voor de stof ‘Archive as fabric | fabric as archive’ van textielontwerpster Mae Engelgeer. Haar ontwerp werd in november 2015 geselecteerd voor Nieuw Leids Laken #2. Met deze ontwerpserie blaast Museum De Lakenhal het oude lakense ambacht nieuw leven in.
Ontwerpster Mae Engelgeer.

Ontwerpster Mae Engelgeer.

Studio Mae Engelgeer
Mae Engelgeer (1982) studeerde aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) en het Sandberg Instituut. Met haar sterke en verfijnde grafische handschrift heeft zij in korte tijd een breed en internationaal publiek aan zich weten te binden. Zo zal Studio Mae Engelgeer in april 2016 weer vertegenwoordigd zijn op de prestigieuze Salone del Mobile in Milaan en nam zij in oktober 2015 deel aan de Design Week in Tokyo.

Aantal keren gelezen: 2595.

Deel dit artikel
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Locatie

Museum De Lakenhal
Oude Singel 32
2312 RA Leiden, Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
071 516 53 60
Site:
http://www.lakenhal.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *