Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nieuw werk van Claudy Jongstra in De Lakenhal

30 oktober 2020 - 27 juni 2021

€12,50
Claudy Jongstra in Museum De Lakenhal - Handwerkwereld

Speciaal voor deze solotentoonstelling in Museum De Lakenhal heeft Claudy Jongstra twee grote, nieuwe werkstukken gemaakt: NINE en Cosmic Cry. Samen vormen deze werken één installatie, waarmee zij haar publiek laat nadenken over de wisselwerking tussen mens en natuur. Daarnaast is de installatie Woven Skin te zien. Claudy Jongstra is een Nederlandse wolkunstenaar met internationale allure. Haar werk is onder andere te zien in het Victoria & Albert Museum in Londen en het Museum of Modern Art in New York.

Verbinding tussen Claudy Jongstra en De Lakenhal

Museum De Lakenhal en Claudy Jongstra leggen in deze tentoonstelling een verbinding tussen het eeuwenoude Leidse laken en moderne textielkunst. Die verbinding is het materiaal: wol, waar het Leidse laken van gemaakt werd. Het panoramische werk NINE toont in de galerij van het museum een uitgestrekt, geweven landschap. De horizon van dit landschap toont het diptiek Cosmic Cry.

Het geweven landschap NINE met langs de wanden de diptiek Cosmic Cry - Claudy Jongstra De Lakenhal - Handwerkwereld

Het geweven landschap NINE met langs de wanden de diptiek Cosmic Cry – foto Ronald Tilleman.

De kenmerkende diepe kleuren blauw en zwart herinneren aan het Leidse laken. Claudy Jongstra gebruikt hiervoor pigmenten uit zelfgeteelde indigo-, wede- en meekrapplanten. Wede is een lokale plant, die men gebruikte om blauwe kleurstof te maken voordat men indigo uit India ging importeren. In samenwerking met de Hortus Botanicus in Leiden zijn de planten voorjaar 2020 ingezaaid. De opgekomen planten gebruikte zij voor het verven van de wol.

Met NINE en Cosmic Cry plaatst Jongstra een kritische noot bij monocultuur en de met zonnepanelen gevulde landschappen. In het tweede deel van de tentoonstelling gaan de historische vaste collectie en de actuele werken van Jongstra in dialoog met elkaar. De Leidse textielgeschiedenis wordt verbonden met Jongstra’s eigen bronnen-, stalen- en materiaalonderzoek.

"<yoastmark

Woven Skin

Na een wereldtournee is het werk Woven Skin (2018) weer in Nederland te zien. Een nomadisch werk dat urgentie uitstraalt. Het is een aanklacht tegen de uitputting van onze aarde. De vervilte lappen ogen als gevilde huiden en verwijzen naar het kwijtraken van onze bescherming. Het is een indringend beeld.

Zintuiglijke ervaring

Zintuiglijk waarnemen is essentieel voor Jongstra. Door meer zintuigen te gebruiken wordt de ervaring dieper. De werken van Jongstra roepen door de textuur, de geur en de diepe, natuurlijke kleuren die zintuiglijkheid op. Ja, ook door de geur. Speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelde Jongstra namelijk ook een geur. De nacht en de diepe blauwe en zwarte tinten vormden de inspiratie hiervoor.

Claudy Jongstra

Claudy Jongstra is veel tegelijk: beeldend kunstenaar, herder, boerin en activiste. Haar sculpturale werken gaan de wereld over en hebben een volstrekt eigen signatuur. Zij geniet nationale en internationale bekendheid. Haar werk is opgenomen in verschillende collecties, waaronder in die van het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum, het Victoria & Albert Museum in Londen, het Museum of Modern Art in New York en het San Francisco Museum of Modern Art.

Claudy Jongstra's grootste geweven werk NINE met aan de wand één deel van Cosmic Cry - Handwerkwereld

Claudy Jongstra’s grootste geweven werk NINE met aan de wand één deel van Cosmic Cry – foto Ronald Tilleman.

Duurzaam design

In haar atelier in het Friese Spannum experimenteert Claudy Jongstra met traditionele ambachten als kaarden, spinnen en weven. Alle stappen in het productieproces zijn in eigen beheer. Dit varieert van de kudde schapen waarvan zij de wol verwerkt tot het vervaardigen van het vilt. In haar ververij gebruikt ze plantaardige kleurstoffen afkomstig uit gewassen als calendula, kamille en dahlia’s uit eigen biologisch-dynamische tuin.

Een duurzaam productieproces staat voorop. Daarbij werkt haar studio met een zo klein mogelijke footprint, met respect voor de natuur en op basis van lokale producten en traditionele ambachten. Jongstra’s interesse in ambachtelijke productiemethoden, in groene materialen en duurzame werkwijzen vindt men terug in al haar werk. Haar aandacht voor leefbaarheid, biodiversiteit en kleine gemeenschappen vertaalt zich ook weer in deze tentoonstelling.

Achter de schermen bij Claudy Jongstra

Een jaar lang volgde filmmaker Marit Geluk kunstenaar en activist Claudy Jongstra. We zien haar op haar boerderij, in Museum De Lakenhal en tijdens de voorbereidingen voor haar tentoonstelling.

Bovenste foto: Claudy Jongstra met NINE op de achtergrond, foto Monique Shaw.

 

Aantal keren gelezen: 1978.

Deel dit artikel
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Locatie

Museum De Lakenhal
Oude Singel 32
2312 RA Leiden, Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
071 516 53 60
Bekijk de site van Locatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: door de Covid-19 pandemie kunnen tentoonstellingen en evenementen gesloten zijn. Controleer voor uw bezoek bij de organisator de mogelijkheid en voorwaarden van bezoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *