Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kleding van het koninkrijk Seba

17 augustus 2015 - 17 december 2015

Gratis
TRC - Kleding uit Jemen - Kleding uit het koninkrijk van Seba
Sprankelende geborduurde gewaden en juwelen uit Jemen
TRC - Queen of Sheba - Edward Slocombe 1907

Queen of Sheba – Edward Slocombe 1907

Het beeld van de koningin van Seba, gekleed in exotische gewaden en omhangen met prachtige juwelen, dansend voor de ogen van Koning Salomo, is voor Europese schilders en andere kunstenaars altijd een belangrijke inspiratiebron geweest. Het Bijbelse Seba, nu bekend als de Republiek van Jemen in het uiterste zuidwesten van het Arabisch schiereiland, staat al heel lang bekend als het gebied waar allerlei kostbare goederen worden verhandeld, zoals geborduurde gewaden, fijn linnen, koraal en wierook.
Nederlandse handelaars in de 17de en 18de eeuw gingen naar Jemen om daar zijde op de kopen (stickzijde) en metaaldraad (goudtraet) en nog veel meer dat door lokale handelaars werd aangevoerd vanuit Syrië, Egypte, Iran, Indië, China en Indonesië, om dan vanuit Jemen door de Nederlanders te worden opgekocht voor doorverkoop in heel Europa. In de 20ste eeuw trok het land nog steeds handel aan vanuit de gehele wereld. Het is triest dat vandaag de dag het land het toneel is geworden van een bloedige burgeroorlog.
TRC - Kleding uit Jemen - Kleding uit het koninkrijk van Seba

Kleding uit Jemen – Kleding uit het koninkrijk van Seba

Verschillende tradities
De geografische gesteldheid van het land, met een lange kustlijn, bergen en woestijnen, betekent dat het land verschillende tradities heeft ontwikkeld voor textiel, kleding en accessoires, die een afspiegeling zijn van de vele lokale gemeenschappen in het land. Deze verscheidenheid aan kleding en textiel zal de bezoeker terugvinden in de nieuwe tentoonstelling in het Textile Research Centre in Leiden. Er is kleding voor mannen en vrouwen uit de vele delen van het land, zoals de Haraz, Sanaa, Tihama en de Wadi Hadramaut. Er zijn indigo jurken met vastgenaaide kettingen, kledingstukken met uiterst ingewikkeld borduurwerk, handgeweven textiel, hoofdbedekkingen, vesten en wikkeldoeken, voorbeelden van de beroemde oog-sluiers, de prachtige en kleurrijke, fluwelen bruidsjurken en tenslotte ook moderne vormen van traditionele kleding. De tentoonstelling laat meer dan honderd voorbeelden zien van textiel, kleding en accessoires.
TRC - Houder en goudversierde riem voor een dolk

Houder en goudversierde riem voor een dolk – foto Joost Kolkman

Zilverwerk
Jemen is al heel lang ook beroemd om het zilverwerk. Dankzij de hulp van Paul Spijker (Toguna, Amersfoort), kunnen we ook een aantal zilveren juwelen en andere accessoires laten zien die door Jemenitische vrouwen en meisjes werden gedragen om te laten zien wie zij waren. De tentoonstelling omvat ook een aantal prachtig versierde dolken en dolkriemen die door Jemenitische mannen worden gedragen. Deze schitterende voorwerpen werden gemaakt door de vrouwen van de Al Buraai familie in het afgelegen Haraz gebergte, ten noorden van de hoofdstad Sanaa.
TRC - Halsopening van een Jeminitische jurk

Halsopening van een Jeminitische jurk

Aantal keren gelezen: 3361.

Deel dit artikel
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Locatie

Textile Research Centre
Hogewoerd 164
2311 HW Leiden, Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
071 513 41 44
Site:
www.trc-leiden.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *