Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Insteken, omslaan,…: Breiwerk van Chanel tot Westwood

12 december 2015 - 13 maart 2016

€12.00
Kunsthal - Fair isle leopard - Tom Giddings for Sibling

De tentoonstelling ‘Insteken, omslaan,… Breiwerk van Chanel tot Westwood’ toont een inspirerend overzicht van modebreiwerk uit de 20ste en 21ste eeuw. Meer dan 150 werken uit de roemrijke Engelse collectie van verzamelaarsechtpaar Mark en Cleo Butterfield zijn vanaf zaterdag 12 december te zien. Ruim honderd jaar aan breigeschiedenis passeert de revue met zeldzame ontwerpen die voor het eerst tentoongesteld worden. Van nostalgisch en romantisch tot rebels en ‘over the top’; het materiaal en de techniek van breien is een blijvende inspiratie voor ontwerpers.

Privécollectie
Mark en Cleo Butterfield

Mark en Cleo Butterfield.

Mark en Cleo Butterfield hebben zich sinds 1999 gespecialiseerd in de verhuur van vintage dameskleding aan de mode-industrie uit hun persoonlijke collectie, die tot een van de grootste privécollecties in Groot-Brittannië behoort. Hun verzameling, opgeslagen in een uithoek van het graafschap Devon, loopt in de duizenden kledingstukken, van Victoriaans tot heden, van haut-couture tot straatmode, van traditionele Europese en Aziatische volkskleding tot uitgaanskleding en bevat tevens collecties van belangrijke Europese en Japanse ontwerpers.
Hoogtepunten op de tentoonstelling zijn Chanels zeldzame vestpakken, gebreid zwemgoed uit de jaren dertig en vibrerende Missoni-patronen uit verschillende decennia. Te zien zijn Edwardiaanse petticoats in rode en zwarte chevronstrepen, gehaakte avondjurken uit de jaren dertig van ‘Coco’ Chanel en conceptuele ontwerpen van Comme des Garçons en Julien MacDonald, maar ook ontwerpen van Bill Gibb uit de jaren zeventig en latere, vernieuwende ontwerpen van Vivienne Westwood en van Sibling, dat met kasjmier twinsets in panterprint en speelse creaties klassieke breistijlen een twist geeft. De technische vernieuwing van het breien met de hand, naar machine en industrieel breien en de hernieuwde aandacht voor het ambacht van nu komen aan bod.
Handgebreide dagelijkse kleding, 1930

Handgebreide dagelijkse kleding, 1930.

Passie voor breien
Vroege uitvoering van de twinset, toegeschreven aan Chanel, 1918

Vroege uitvoering van de twinset, toegeschreven aan Chanel, 1918.

De breiwerken weerspiegelen bij uitstek de emancipatie van de vrouw in de 20ste eeuw. Haar actievere levensstijl verandert haar houding ten opzichte van kleding en maakt dat zij comfort zoekt in gebreide en gehaakte (onder)kleding. Deze sluit, in de vorm van modernistische twinsets,  bovendien aan bij de elegante mode uit de wereldsteden Parijs, Londen en New York.  De tentoonstelling belicht onder meer de  uit noodzaak ontstane trend van het zelf maken en recyclen van gebreide kleding tijdens de Tweede Wereldoorlog en de invloed van Hollywoodsterren in de jaren ’40.
Ook de grote modeontwerpers en kunstenaars komen aan bod, die vanaf de tweede helft van de 20e eeuw wollen en jersey stoffen omzetten in futuristische en virtuoze ontwerpen. Veel meer dan slechts een historisch overzicht toont ‘Insteken, omslaan,…’ de passie die schuilgaat achter breiwerken.
De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Fashion and Textile Museum, Londen.
Kunsthal - hand knit loop Christopher Dadey for Sibling

Hand knit loop Christopher Dadey for Sibling.

Aantal keren gelezen: 3065.

Deel dit artikel
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Gegevens

Begin:
12 december 2015
Einde:
13 maart 2016
Kosten:
€12.00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , ,
Site:
http://www.kunsthal.nl/nl/tentoonstellingen/insteken-omslaan/

Locatie

Kunsthal
Westzeedijk 341
3015 AA Rotterdam, Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
010 440 03 01
Site:
www.kunsthal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *