Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Hella Jongerius: tentoonstelling Kosmos Weven in Berlijn

29 april - 5 september

Hella Jongerius, Woven Cosmos - (detail, 2020) - foto Jongeriuslab - Kosmos Weven - Handwerkwereld

Tot september 2021 is in het Gropius Bau in Berlijn de tentoonstelling Kosmos Weven (‘Kosmos weben’) van de Nederlandse ontwerpster Hella Jongerius te zien. Vanaf vorig jaar werkte haar studio in het Gropius Bau om de werkstukken voor deze tentoonstelling te maken. Daarbij maakte men onder andere gebruik van een driedimensionaal weefgetouw, dat ook op de tentoonstelling staat. De tentoonstelling toont twee- en driedimensionale weefstukken van deze internationaal vermaarde ontwerpster.

Hella Jongerius

Hella Jongerius (De Meern, 1963) ontving haar opleiding aan de Design Academy Eindhoven, waar zij in 1993 afstudeerde. In 2001 richtte zij de designstudio Jongeriuslab op in Rotterdam. In 2009 verplaatste zij haar studio naar Berlijn. Zij dankt haar faam aan de manier waarop ze industrieel en ambachtelijk, hightech en lowtech, traditioneel en eigentijds design samenbrengt.

Hella Jongerius - Kosmos Weven - Handwerkwereld

Hella Jongerius.

Opgeleid als industrieel ontwerper stelt Jongerius essentiële vragen als: ‘Hoe kunnen we een duurzame toekomst vormgeven door middel van traditionele ambachten?’ en ‘Hoe kunnen objecten worden gebruikt om te helen, te inspireren en te verbinden?’ Vaak gericht op de culturele, economische, technische en filosofische aspecten van textiel en weven, leggen Jongerius’ installaties de nadruk op een proces met een open einde in plaats van een vaststaand resultaat.

De Delegates Lounge van de Verenigde Naties met het Knots & Beads Curtain - Handwerkwereld

Deel van de Delegates Lounge van de Verenigde Naties met het Knots & Beads Curtain.

Internationaal bekende ontwerpen

In 2012 werd zij artdirector bij het interieurbedrijf Vitra in Bazel, waar zij onder andere de Polder Sofa voor ontwierp. Zij kreeg ook internationale bekendheid met het ontwerp voor de Delegates Lounge van het hoofdkantoor van de Verenigde Naties. Deze lounge valt op door het grote aantal stoelen van verschillend ontwerp en het indrukwekkende Knots & Beads Curtain. Dit gordijn is gemaakt van handgeknoopt garen en 30.000 porseleinen kralen. Voor de KLM ontwierp zij de inrichting van een vliegtuigcabine. Ook hier vallen de stoelen in verschillende uitvoeringen op, waar uniformiteit vaak de regel is.

Polder Sofa van Vitra - Handwerkwereld

Hella Jongerius, Polder Sofa voor Vitra.

Voor Vitra ontwikkelde Jongerius ook de kleuren- en materialenbibliotheek, een systeem waarmee materialen en kleuren voor de Vitra-producten kunnen worden gecombineerd. Over dit ontwikkelproces schreef zij het boek ‘I Don’t Have a Favorite Colour’. Jongerius gaf les aan de Eindhovense Design Academy en aan de Kunsthochschule Weißensee, Berlijn.

Solotentoonstelling in het Gropius Bau

Hella Jongerius, Woven Cosmos - Healing Objects (2020) - Kosmos Weven - Handwerkwereld

Hella Jongerius, Woven Cosmos – Healing Objects (2020).

Met de solotentoonstelling Kosmos Weven presenteert de Gropius Bau aan een breed publiek het werk van Hella Jongerius. Voortkomend uit een langdurig contact met de Gropius Bau toont Hella Jongerius in Kosmos Weven nieuw werk en een door de gebruiker geactiveerde installatie die zich in de loop van de solotentoonstelling zal ontwikkelen. ‘Door middel van Kosmos Weven probeer ik de culturele betekenis van weven, die verder gaat dan alleen materialen en techniek, te begrijpen. Dit hangt ook nauw samen met de uitdagingen van onze tijd: kwesties van duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid en spiritualiteit. Bijvoorbeeld: wat kan de helende functie van objecten zijn?’

De kern van Jongerius’ werk is de link tussen ambacht en industrie, evenals het herstelpotentieel van het maken. Haar onderzoek naar oude culturele technieken, zoals weven, biedt perspectieven op vragen over verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Geïnspireerd door vijfentwintig jaar werk met textiel wortelt Kosmos Weven in Hella Jongerius’ oorspronkelijke filosofie van design, duurzaamheid en spiritualisme. Door haar open onderzoek ter plaatse vraagt Jongerius ons te heroverwegen hoe we ons verhouden tot de objecten, onze wereld en elkaar.

Hella Jongerius, Woven Bricks (2019, detail) - Kosmos Weven Gropius Bau Berlijn - Handwerkwereld

Hella Jongerius, Woven Bricks (2019, detail).

Een tentoonstelling in beweging

Jongeriuslab tijdens de installatie van Upside Down - Reading the Archive (2017) - Handwerkwereld

Medewerkers van Jongeriuslab tijdens de installatie van Upside Down – Reading the Archive (2017).

Kosmos Weven is het resultaat van gezamenlijk onderzoek met het in Berlijn gevestigde Jongeriuslab-ontwerpteam. Jongerius ontwikkelt een aantal installaties die de kamers van de Gropius Bau vullen. Daaronder een weefgetouw voor driedimensionaal weven, een synergetische methode voor het spinnen van garen en geweven structuren, voorgesteld als architectonische elementen.

De show is nauw verweven met de geschiedenis van de Gropius Bau. Ooit was dit een school voor decoratieve kunsten met eigen ateliers, een plek waar verschillende disciplines samenkwamen. Op basis van deze geschiedenis bracht Jongerius haar ontwerpstudio Jongeriuslab naar de Gropius Bau. In de maanden voorafgaand aan de tentoonstelling produceerde men ter plaatse de tentoongestelde werkstukken. Ook tijdens de tentoonstelling zal het Jongeriuslab elke dag in de tentoonstellingsruimtes werken. Dit maakt Kosmos Weven extra interessant voor degenen die de werkwijze van Hella Jongerius willen bestuderen.

Hella Jongerius, Seamless Loom (2019) - Kosmos Weven Gropius Bau Berlijn - Handwerkwereld

Hella Jongerius, Seamless Loom (2019).

Eerdere tentoonstellingen

Hello Jongerius initieerde voor Kosmos Weven eerder al onafhankelijke projecten met tentoonstellingen in het Design Museum London (2017), Pinakothek der Moderne in München (2017), het Nationalmuseum, Stockholm (2018) en Lafayette Anticipations, Parijs (2019). Het werk van Jongerius is te vinden in de permanente collecties van onder andere het MoMA, New York, het Centre Pompidou, Parijs, het Victoria and Albert Museum, Londen en het Stedelijk Museum, Amsterdam.

Bovenste foto: Woven Cosmos (detail, 2020), foto Jongeriuslab.

Hella Jongerius - I don't have a Favourite Colour - Handwerkwereld

Omslag van het boek van Hella Jongerius ‘I don’t have a Favourite Colour’.

Aantal keren gelezen: 3154.

Deel dit artikel
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: door de Covid-19 pandemie kunnen tentoonstellingen en evenementen gesloten zijn. Controleer voor uw bezoek bij de organisator de mogelijkheid en voorwaarden van bezoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *