Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Groninger dracht meets fashion tech

25 maart 2016 - 30 oktober 2016

€6.00
Maartje Dijkstra van Landgoed Verhildersum.

Een modetentoonstelling op Museum Landgoed Verhildersum die heden en verleden verbindt: Groninger dracht meets fashion tech. Behalve mode en dracht uit de periode 1841- 1865, staat in de expositie werk van fashion designer Maartje Dijkstra centraal. Op uitnodiging van het museum ontwerpt en maakt Dijkstra, die in Leens opgroeide, een aantal stukken waaronder een outfit. Daarbij laat zij zich inspireren door de textielcollectie van Museum Landgoed Verhildersum, waarvoor Tine Clevering-Meijer ooit de basis legde.

Maartje Dijkstra.

Maartje Dijkstra.

Dat de instelling juist Dijkstra benadert voor een samenwerkingsverband is geen toeval. Het museum wil bezoekers laten zien en voelen dat erfgoed evenveel over het verleden als over het heden en de generaties van nu vertelt. Groninger Dracht Meets Fashion Tech toont dan ook niet alleen hoe het vroeger was. Door Maartje Dijkstra, die in 2017 het tienjarig bestaan van haar High Fashion/Couture label viert, met eigen werk op de kleding van toen te laten reageren, wordt in de expositie ook de nieuwe vorm en betekenis van de historische collectie zichtbaar en voelbaar. Een aanpak die door de Amerikaans/Russische cultuurhistorica Svetlana Boym reflectieve nostalgie wordt genoemd.
Uit de collectie Reflect Horridus SS-2015 van Maartje Dijkstra.

Uit de collectie Reflect Horridus SS-2015 van Maartje Dijkstra.

Ambachtelijke handwerktechnieken modern toegepast
De sferische ontwerpen van Dijkstra geven een inkijkje in de toekomst van de mode. Hoewel ze zich laat inspireren door ambachtelijke handwerktechnieken, werpt ze met haar vooruitstrevende, sculpturale en soms interactieve werken, ook een licht op het vooruitgangsstreven en de mens als individu. Dijkstra, onder meer bekend van het project ‘Intimacy’ waarin ze samen optrok met onder meer Studio Roosegaarde, geldt als een wegbereider van de hedendaagse Fashion Tech. Zodoende treedt ze in de voetsporen van de vele pioniers, uitvinders en vernieuwers die Noord-Groningen voortbracht. Hoewel bevangen door dezelfde 19de-eeuwse pioniersgeest, levert haar zoektocht moderne, 21ste-eeuwse resultaten op.
De periode halverwege de 19de eeuw, waarop Maartje Dijkstra zal reageren, wordt gekenmerkt door voortschrijdende technologische ontwikkelingen en de opkomst van de bourgeoisie. Het zijn de jaren waarin Schotse ruiten zeer geliefd zijn, de pagodemouw zijn intrede doet, de punttaille veel voorkomt, de stalen kooicrinoline wordt uitgevonden en het oorijzer aan populariteit verliest. Een voorbeeld van deze ontwikkelingen is ook de oprichting van de Vereniging ter bevordering van Landbouw en Nijverheid Leens in 1841.
Kleding uit de historische collectie van Landgoed Verhildersum.

Kleding uit de historische collectie van Landgoed Verhildersum.

Noord-Gronings erfgoed
Overigens laat de tentoonstelling Groninger Dracht Meets Fashion Tech niet alleen zien welke betekenis de historische textielcollectie en de bijbehorende verhalen voor een hedendaagse fashion designer heeft. In het kielzog van Maartje Dijkstra gaan ook een fotograaf, een visual artist, een muzikant, een danser/choreograaf, een grafisch vormgever, een interieurontwerpster en een kunsthistorica op zoek naar parallellen tussen hedendaags en 19de-eeuws werk, leef- en kleedgewoonten. Ook hun artistieke interpretaties van het Noord-Groningse materiële erfgoed (mode/dracht uit de periode 1841- 1865) en immateriële erfgoed (de geluiden, de geuren, de verhalen, de mores van Noord-Groningen halverwege de 19e eeuw) zullen in Groninger Dracht Meets Fashion Tech te bewonderen zijn.
Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 10.30 – 17.00 uur
Werk van Maartje Dijkstra - 2015.

Werk van Maartje Dijkstra – 2015.

Werk van Maartje Dijkstra - foto Peter Stigter.

Werk van Maartje Dijkstra – foto Peter Stigter.

Aantal keren gelezen: 3121.

Deel dit artikel
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Locatie

Museum Landgoed Verhildersum
Wierde 40
9965 TB Leens , Groningen Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0595 57 14 30
Site:
http://www.verhildersum.nl.mach3pilot.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *