Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Irma Frijlink toont de coronatijd in 78 kunstkapjes in de Kantfabriek

16 juni - 25 juli

€7,00
Irma Frijlink, kunstkapje 41, studie portret 2, 2020 - Handwerkwereld

Textielkunstenares Irma Frijlink geeft in Museum de Kantfabriek in Limburg de coronatijd weer in een serie artistieke mondkapjes, zogenaamde ‘kunstkapjes’. Het zijn er 78, één voor elke week sinds in Nederland Covid-19 uitbrak. Daarmee is deze tentoonstelling een geslaagde combinatie van textielkunst en historisch document.

Irma Frijlink, kunstkapje 77, kunstinstellingen gaan weer open - Handwerkwereld

Irma Frijlink, kunstkapje 77, kunstinstellingen gaan weer open.

Een geschiedenis in mondkapjes

Kunstkapje 73, moederdag 2021 - Handwerkwereld

Kunstkapje 73, moederdag 2021.

Vanaf de eerste week van de coronapandemie maakte Irma Frijlink kunstkapjes, elke week één. Zij legde op deze wijze deze bijzondere tijd vast, de grootste crisis alhier sinds de Tweede Wereldoorlog. De kunstkapjes geven zowel persoonlijke gebeurtenissen tijdens de pandemie weer als algemene zaken die haar opvielen.

Dat loopt van het uitbreken van corona zelf, via de lockdown tot de vaccinatiecampagne. Men vindt bijvoorbeeld herinneringen aan de bejaarden die in het begin geheel afgesloten werden van de buitenwereld waarbij zij geen naasten mochten ontvangen, met alle gevolgen van dien. Of – heel toepasselijk – de kunst- en cultuurinstellingen die lange tijd gesloten moesten blijven.

Kunstkapje 58, ontwerp Textielfestival Twente, 2021 - Handwerkwereld

Kunstkapje 58, ontwerp Textielfestival Twente, 2021.

Mondkapjes in allerlei technieken

Irma Frijlink maakte de mond- of kunstkapjes in verschillende technieken. Het is knap hoeveel creativiteit zij toont op zo’n klein oppervlak. Soms borduurde zij een industrieel mondkapje met teksten of afbeeldingen. Daarnaast zijn er ook kunstkapjes met borduurwerk, naaldkant of applicaties.

Via de kunstkapjes toont Irma Frijlink niet alleen de voortgang van actuele ontwikkelingen, maar ook een artistieke ontwikkeling. In het begin zijn de kunstkapjes nog gewoon draagbaar. De latere kunstkapjes zijn daar niet meer voor geschikt, het zijn textiele kunstwerken op zich. Gezamenlijk is het een indrukwekkend tijdsdocument geworden, een tentoonstelling waardig.

Overzichtsfoto Kunstkapjes van Irma Frijlink in het museum - Handwerkwereld

Overzichtsfoto Kunstkapjes van Irma Frijlink in het museum.

Irma Frijlink, textielkunstenares

Irma Frijlink - Handwerkwereld

Irma Frijlink.

De maakster van de kunstkapjes, Irma Frijlink, is een textielkunstenares met een atelier in Bussum. Zij tekent met de naaimachine op industrieel vilt. Vervolgens snijdt zij delen uit waardoor de schaduw mee gaat werken. Het werk krijgt zo een driedimensionaal effect.

Een steeds terugkerend thema in haar werk is kwetsbaarheid. De kwetsbaarheid in de natuur en bij de mens. Aan de ene kant verwondert zij zich over de kracht en het herstellend vermogen van de mens en van de natuur. Van de andere kant kan men plotseling zo geraakt worden dat herstel niet meer mogelijk is. Het werk van Irma Frijlink gaat over kracht, herstellend vermogen, onmacht en vergankelijkheid.

Kunstkapje 51, Oud en nieuw 2021 - Handwerkwereld

Kunstkapje 51, Oud en nieuw 2021.

Geen kleur

Kunstkapje 55, haar laatste wens, 2021 - Handwerkwereld

Kunstkapje 55, haar laatste wens, 2021.

Bewust maakt Irma gebruik van textiel om haar thema neer te zetten. Dit versterkt de kwetsbaarheid van mens en natuur. Zij gebruikt opzettelijk geen kleur omdat zij de kijker zijn eigen kleur/verhaal wil laten geven aan het werk. Bovendien benadrukt het ontbreken van de kleur eveneens de kwetsbaarheid. Ook de kunstkapjes van Irma Frijlink zijn in zwart/wit uitgevoerd.

Tevens maakt Irma objecten van textiel in combinatie met gevonden materialen. Toen Irma in 2013 op Ameland een drietal schedeltjes vond, was zij zo geïntrigeerd door de schoonheid van deze schedeltjes dat zij besloot deze een nieuw leven te geven. De objecten ontstaan onder haar handen en krijgen de mooiste titels mee. Zij ervaart het als een feestje om aan de beelden te werken.

Irma Frijlink, kunstkapje 54, ruimen, 2021 - Handwerkwereld

Irma Frijlink, kunstkapje 54, ruimen, 2021.

Reserveren verplicht

De tentoonstelling van de kunstkapjes van Irma Frijlink is tot 25 juli te zien in Museum de Kantfabriek in Horst, Limburg. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. In verband met de coronamaatregelen dient u uw bezoek te reserveren via de website van het museum.

Foto’s © Irma Frijlink. Bovenste foto: kunstkapje 41, studie portret 2, 2020.

Irma Frijlink, kunstkapje 63, verkiezingen 2021 - Handwerkwereld

Irma Frijlink, kunstkapje 63, verkiezingen 2021.

Aantal keren gelezen: 1417.

Deel dit artikel
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Gegevens

Begin:
16 juni
Einde:
25 juli
Kosten:
€7,00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , , , , , , , ,

Locatie

Museum De Kantfabriek
Americaanseweg 8
5961 GP Horst, Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
077 398 16 50
Bekijk de site van Locatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: door de Covid-19 pandemie kunnen tentoonstellingen en evenementen gesloten zijn. Controleer voor uw bezoek bij de organisator de mogelijkheid en voorwaarden van bezoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *