Hoe de Amish geïnspireerd werden door de Welsh quilts

Welsh quilt in red paisley - Handwerkwereld

De Amish quilts zijn een van de bekendste quiltsoorten. Dat is opvallend, want de Amish hadden geen quilttraditie voordat zij zich in Amerika vestigden. De Welsh quilts (quilts uit Wales), die wellicht minder bekend zijn, maar een veel oudere oorsprong hebben, tonen opvallende overeenkomsten met die van de Amish. Het is zeer aannemelijk dat de immigranten uit Wales de Amish hebben geïnspireerd in hun quilttechniek. Overigens is er sprake van een wederzijdse inspiratie. De Welsh hebben in de 19de eeuw namelijk op hun beurt elementen van de Amish quilttraditie overgenomen.

De Amish

Handquilten door een Amish-vrouw - Handwerkwereld

Handquilten door een Amish-vrouw.

De Amish is een protestantse geloofsgemeenschap van volgelingen van Zwitserse en Zuid-Duitse oorsprong. Zij emigreerden in het begin van de 18de eeuw naar de staat Pennsylvania. De Amish hebben een traditionele leefwijze, waarin godsdienst, pacifisme, een hecht gezin, een eenvoudige leefwijze en afwijzing van moderne invloeden centraal staan. Ze spreken onderling een Hoogduits dialect, het ‘Pennsilfaani-Deitsch’. Ze leven in agrarische gemeenschappen en dragen traditionele Duitse boerenkleding.

Rond 1870 begonnen de Amish quilts te maken, daarvoor beschouwden zij quilts als ‘te modern’ en ‘te werelds’. In de eerste jaren maakten zij de quilts van één – donkere – kleur stof. Later liet men ook andere kleuren in een quilt toe. In veel gevallen overlegde men binnen de Amish gemeenschap welke kleuren aanvaardbaar waren. Hoe kwamen de Amish echter met het quilten in contact ? Hier komen de Welsh (de inwoners van Wales) in het verhaal.

Emigratie uit Wales

Pennsylvania in de VS - Handwerkwereld

Pennsylvania in de VS.

Wales is een van oorsprong tamelijk arm en geïsoleerd deel van Groot-Brittannië. De industriële revolutie in de tweede helft van de 18de eeuw veranderde dit. De vondst van minerale grondstoffen en de industrieën die daaromheen ontstonden zorgden ervoor dat Wales via spoorwegen werd verbonden met Engeland, waaronder de havensteden Liverpool en Bristol. De behoefte aan ervaren arbeiders in Amerika trok veel immigranten uit Wales aan. Er was in Wales echter zelf ook voldoende werk. Daardoor keerden velen later weer terug. Veel Welsh vestigden zich in Amerika in de staat Pennsylvania.

Welsh quilt - HandwerkwereldAlhoewel de oudst bekende quilt in Wales stamt uit de 18de eeuw, neemt men algemeen aan dat het maken van quilts in Wales een veel oudere traditie is. Quilts maakte men echter in die tijd niet voor de sier, maar waren echte gebruiksvoorwerpen. De quilts van toen waren eenvoudigweg versleten voordat ze ooit de interesse van verzamelaars konden wekken. Met name de wollen quilts eindigden hun leven in Wales nogal eens als paardendeken!

Het is wel zeker dat de Welsh de traditie van het quilten mee naar Amerika namen. Het kan dan ook geen toeval zijn dat de Amish begonnen met quilten toen veel Welsh zich juist in dezelfde tijd in Pennsylvania vestigden.

Welsh Quilts

Alhoewel er veel tijdsgebonden, regionale en persoonlijke invloeden zijn, kun je over het algemeen stellen dat de Welsh quilt uitblinkt in de complexe en gedetailleerde stikselpatronen, terwijl er voor het patchwork minder aandacht is. In Wales wordt het patchwork als minder belangrijk beschouwd dan het quilten. Men onderscheidt drie soorten Welsh quilts:

Wollen quilts

Quiltpatroon 'Welsh Heart' - Handwerkwereld

Quiltpatroon ‘Welsh Heart’.

Alhoewel verzamelaars tegenwoordig belangstelling hebben in alle Welsh quilts, is die voor de wollen quilts, die worden beschouwd als de meest oorspronkelijke Welsh quilt, het grootste. Deze quilts zijn vaak geheel een product van huisnijverheid, gemaakt van zelfgeweven wollen flannel en gevuld met schapenwol die aan heggen op het land was blijven hangen. Het is ook in deze quilts dat de overeenkomst tussen de Welsh en de Amish ontwerpen het opvallendst zijn. Zo zijn er veel Welsh quilts te vinden waarin een typisch Amerikaans blokpatroon is gebruikt, ongetwijfeld onder invloed van terugkerende emigranten.

Katoenen quilts en quilts van diverse stoffen

Rond 1840 ontstond de productie van machinaal geprinte katoen in Engeland. Deze exporteerde men ook naar Wales. De productie van quilts nam daarna in Wales toe. De medaillon- of frame-quilt wordt het meest geassocieerd met Welsh patchwork. Toch bepalen de quiltpatronen de identiteit van een Welsh quilt. De stoffen waren immers Engels.

 

Een Welsh quilt uit circa 1900 - Handwerkwereld

Een Welsh quilt uit circa 1900.

Quilts van één stof

Vanaf 1880 kwamen effen, gesatineerde katoenen stoffen in de mode voor het maken van quilts in Wales. Door de glans van deze stof kwamen de quiltpatronen beter uit dan op enig ander soort stof.

Opbloei van de productie

In 1928 werd de Rural Industries Board (Lokale Nijverheidsraad) opgericht ter bevordering van de nijverheid in gebieden die getroffen waren door de economische crisis. Deze ontwikkeling is van doorslaggevende invloed op de productie en kwaliteit van de Welsh quilt. Deze Raad benaderde zoveel mogelijk ervaren quiltsters en vroeg hen nieuwe quiltsters te vinden en/of hen op te leiden. De doelstelling was om een hoge kwaliteit quilt te maken om als luxe artikel te verkopen in meer welvarende gebieden.

Dat veranderde de motivatie om een quilt te maken geheel. In plaats van een eenvoudig huishoudelijk gebruiksartikel werd de quilt nu een decoratief product, gewaardeerd om zijn esthetische schoonheid. De artistieke kwaliteit van de Welsh quilt steeg hierdoor aanzienlijk. Bovendien werd het maken van quilts nu een manier om het gezinsinkomen te vergroten. Dat was zeer welkom was in deze moeilijke jaren. De productie van quilts in Wales steeg hierdoor enorm en de Welsh quilt kreeg in veel ruimere kring bekendheid.

Welsh quilts tijdens de Tweede Wereldoorlog

Hedendaagse Welsh quilt - Handwerkwereld

Hedendaagse Welsh quilt.

Gedurende de oorlogsjaren dienden veel Britse mannen in het leger en kregen vrouwen een groter aandeel in de industriële productie van de oorlogseconomie. Er was daardoor geen tijd meer om quilts te maken. Ook na de oorlog namen slechts weinig vrouwen het quilten weer ter hand. Pas eind jaren ’60, toen Laura Ashley de eerste stoffenfabriek in Wales opende, bloeide het quilten weer op door het stijgend aanbod van geschikte stoffen. Dit kwam mede door de persoonlijke belangstelling voor quilten en patchwork van Laura Ashley.

De hoge kwaliteit van de Welsh quilt werd veroorzaakt doordat quilten in Wales een professie was en niet, zoals in Noord-Amerika, een hobby en sociale bezigheid. De quilts die verkocht werden werden gewaardeerd om hun artistieke kwaliteiten. Ze werden zorgvuldig behandeld, waardoor ze de tand des tijds goed doorstonden, dit in tegenstelling tot oude Welsh quilts, die gebruikt werden en daardoor geleidelijk versleten.

Het maken van een Welsh quilt

Quiltpatroon - Handwerkwereld

Quiltpatroon.

Traditioneel gebruikten Welsh quiltsters een rechthoekig houten frame. De basisvorm van de quilt was vaak een rechthoek met een medaillon in het centrum van een rechthoekig middendeel. Daaromheen lagen twee randen van verschillende breedte en vierkanten op de hoeken daarvan. Daarna werden, meestal met kleermakerskrijt, de ontwerpen afgetekend op de stof. Voor cirkels werden vaak eenvoudige huishoudelijke objecten, zoals borden, gebruikt. Voor meer complexe patronen werden mallen gemaakt.

Een Welsh quiltpatroon uit 1809 - Handwerkwereld

Een Welsh quiltpatroon uit 1809.

U zou wellicht verwachten dat bij deze professionele productie men zich het niet al te moeilijk maakte met complexe patronen en meer oog hadden voor een hoge productie. Veel quiltsters waren echter trots op hun vaardigheid en ontwikkelden hun eigen, persoonlijke stijl. Over het algemeen kopieerde men geen patronen van anderen, tenzij deze binnen de familiekring of aan leerlingen werden doorgegeven.

Het ontwerp van een Welsh quilt typeert zich door de bijzondere combinatie van een georganiseerde structuur en de nodige improvisatie. Men werkte meestal van rechts naar links over de volle lengte van de quilt en had er geen moeite mee om het patroon aan het eind zo te manipuleren dat men toch goed uitkwam. Ondanks de professionele achtergrond maakte men zich niet al te veel zorgen over fouten in het ontwerp, wat het plezier van het maken van deze fraaie quilts zeker ten goede kwam.

Meer informatie

Typisch patroon voor Wales de Welsh fan - Handwerkwereld

Typisch patroon voor Wales: de ‘Welsh fan’.

Website

The Welsh Quilt Centre http://www.welshquilts.com/

Boeken

Making Welsh Quilts, Mary Jenkins en Clare Claridge, Krause Publications
Welsh Quilts, Jen Jones, Towy Publishing

Musea

Museum of Welsh Live, Cardiff
The Quilt Association, Powys
The Quilters’ Guild, Halifax, West Yorkshire




Welsh quilt met verschillende patronen - Handwerkwereld

Welsh quilt met verschillende patronen.

Aantal keren gelezen: 30139.

Deel dit artikel
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.