Haagse Hofmode met prachtige handwerkdetails

Eind 2007 vond in het Haags Gemeentemuseum ‘Haagse Hofmode’ plaats, een indrukwekkende tentoonstelling over de kleding en de hofcultuur van de afgelopen eeuwen. Opvallend, naast de haast on-Nederlandse rijkdom van de kleding, zijn de prachtige ornamenten in diverse soorten handwerk waar deze kleding mee is gedecoreerd. Voor handwerksters beslist een interessante tentoonstelling, vooral ook om op de details te letten.

Kleding uit een rijk verleden
Wanneer je in Nederland rondkijkt, lijkt het er wel op of op het gebied van kleding de middelmatigheid de norm is en onze kledingcultuur zich beperkt tot de vale spijkerbroek en de slobbertrui. Dat dit ooit anders is geweest, lezen we dan wel in de Haagse romans van Louis Couperus, maar we kunnen het ons nauwelijks meer voorstellen. Op de tentoonstelling Haagse Hofmode konden we een blik werpen in de chique salons van Den Haag in het – soms zelfs recente – verleden.

Haagse Hofmode: wandelkleding

Door de aanwezigheid van hof, adel, politiek en ambassades, was La Haye mondain en internationaal georiënteerd. Het wereldse karakter van de stad blijkt uit de bewaard gebleven japonnen van hofdames, dames-du-palais en anderen die in hofkringen verkeerden.
U ziet hier prachtige kleding van toonaangevend Haagse, Indische en buitenlandse modehuizen, eens gedragen aan het hof of tijdens inhuldigingen, diners, bals, en zelfs in geval van rouw.
Subtiele regels
Haagse Hofmode: avondjapon (details)Veel stukken komen uit particuliere collecties, waaronder die van jonkvrouwe Henriëtte van de Poll, eens hofdame van koningin Emma. Haar bewaard gebleven correspondentie biedt een intieme blik achter de schermen van het paleis. Hieruit blijkt duidelijk dat mode voor dames uit de hogere kringen een serieuze zaak was. Er waren vele subtiele regels voor hoe men zich bij welke gelegenheid diende te kleden. We komen begrippen tegen die ons tegenwoordig nauwelijks meer iets zeggen, zoals manteau de cour of demi-montante. En hoe ging men eigenlijk gekleed in ‘lichte rouw’ of wat konden we verwachten wanneer ‘décolleté verplicht’ was?
Haagse Hofmode: avondjapon met sleep, gedecoreerd met goudborduurselDe kledingstukken stammen uit de 18de tot 20ste eeuw, waardoor de ontwikkeling van de mode door de jaren heen goed is te volgen. Ook bijzondere creaties van hofleveranciers, zoals het bekende Maison Kühne en Maison De Bonneterie, waren op deze tentoonstelling te zien. Ook kledingstukken van enkele sterren uit het Haagse uitgaansleven van weleer ontbraken niet, zoals van Fie Carelsen (1890 -1975), grande dame van het toneel en Else Rijkens (1898 – 1953), een concertzangeres van internationale faam.
Haagse Hofmode: galajaponBehalve de prachtige materialen die vaak gebruikt werden voor deze exclusieve kleding, verdient het de bijzondere details van deze kleding in ogenschouw te nemen, uitgevoerd in verfijnd handwerk, zoals borduurwerk, kant, applicaties en goudborduursel. Ook dat maakt deze kleding voor handwerksters zo interessant. Op de foto’s bij dit artikel krijgt u een indruk hiervan.
Bij de tentoonstelling verscheen een rijk geïllustreerde catalogus, eveneens getiteld Haagse Hofmode, welke nog steeds te koop is (Uitgeverij Waanders, ISBN-13: 9789040084133).

Haagse Hofmode - omslag van de catalogus

 

 

 

 

Aantal keren gelezen: 18955.

Deel dit artikel
FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *