Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Von Schmetterlingen und Drachen

23 november 2018 - 10 maart 2019

€6.00

Textielkunst uit de bergdorpen van Zuid-China

Prachtig, kleurrijk en rijkelijk versierd met magische motieven zijn de traditionele kledingstukken, zoals feestelijke jurken, draagdoeken, hoofddeksels en schoenen, die momenteel te zien zijn in het Museum Tuch + Technik in Neumünster, Duitsland. De tentoonstelling ‘Von Schmetterlingen und Drachen’ (‘over vlinders en draken’) toont textielschatten uit de bergdorpen van Zuid-China, samengesteld door Friedhelm Petrovitsch, privéverzamelaar uit Eschweiler. De tentoonstelling wordt aangevuld door indrukwekkende foto’s, die de kleding in het dagelijkse leven van hun dragers laten zien.

China kan terugkijken op een eeuwenoude textieltraditie. Vooral de sierlijke werkstukken van de Zuid-Chinese bergstammen zijn bijzonder mooi en kleurrijk vanwege hun rijkdom aan vormen en materialen. De rijkversierde textielstukken variëren van met de hand geborduurde randen tot met pailletten bedekte hoofddeksels en geborduurde motieven uit flora en fauna. Geïnspireerd op de Chinese mythologie zijn de veelvuldige drakenmotieven. Het fantasierijke ontwerp van het textiel weerspiegelt op indrukwekkende wijze de creativiteit van de bergstammen in het zuiden van China.

Werk uit particuliere collecties
Dankzij de inzet van verzamelaars zoals Friedhelm Petrovich wordt de kunstzinnige textieltraditie van deze volkeren niet alleen voor het nageslacht bewaard, maar ook toegankelijk gemaakt voor het grote publiek via tentoonstellingen in musea. Stukken uit de collecties van de verzamelaars Ferdinand Aichorn uit Salzburg en mevrouw Wang Lan uit Berlijn verrijken de tentoonstelling.

Friedhelm Petrovitsch voltooide een studie filologie in Bonn en werkte van 1967 tot 2009 in de onderwijsdienst in de regio Aken. Naast portretfotografie is zijn langetermijnthema de fotografische documentatie van zijn reizen, sinds 2003 voornamelijk in Zuid-China.
Wang Lan is een kunstenares die in Berlijn woont, maar opgroeide in de provincie Guizhou, China. Zij is geworteld in de cultuur van de Miao, een van de etnische minderheden in China, en specialiseert zich in de traditionele klassieke inkttekenkunst.
Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag 9.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag 10.00 – 17.00 uur

Aantal keren gelezen: 949.

Deel dit artikel
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Locatie

Tuch + Technik Textilmuseum Neumünster
Kleinflecken 1
24534 Neumünster, Sleeswijk-Holstein Duitsland
+ Google Maps
Telefoon:
0049 4321 559 580
Website:
http://www.tuchundtechnik.de/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *