Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Equation – Faig Ahmed

6 mei 2017 - 24 september 2017

SEK50.00
Singularity, Faig Ahmed, 2016.

Traditionele tapijten met een twist uit Azerbeidzjan

Het Textilmuseet (Textielmuseum) in Borås, Zweden, heeft deze zomer een tentoonstelling met een internationale uitstraling: de bijzondere tapijten van de Azerbeidzjaanse textielkunstenaar Faig Ahmed in de tentoonstelling ‘Equation’ (vergelijking). Ahmed’s tapijten zijn wereldberoemd; foto’s van deze kunstwerken circuleren overal op het internet en ook op onze Facebookgroep zijn ze regelmatig te zien.

Het vertrekpunt van ieder tapijt van Faig Ahmed is het traditionele Azerbeidzjaanse tapijt, maar ergens halverwege verandert het tapijt op een intrigerende manier in iets heel anders: de kleuren lopen uit, het patroon verandert in pixels, het tapijt wordt uitgerekt of de textuur wordt opeens veel ‘wolliger’. In elk tapijt van Ahmed is zo een spannend contrast tussen traditie en moderniteit zichtbaar.
Virgin, Faig Ahmed, 2016, foto Fakhriyya Mammadova.
Virgin, Faig Ahmed, 2016, foto Fakhriyya Mammadova.
Een combinatie van culturele uitingen
Equation is de eerste solo-expositie van Faig Ahmed in Scandinavië en toont nieuwe werken waarbij motieven uit de Oriënt en Scandinavië worden gecombineerd, geïnspireerd door zijn bezoek aan Zweden in de herfst van 2016. Ahmed is vooral bekend door de unieke manier waarop hij traditionele Azerbeidzjaanse tapijten verandert in hedendaagse vormen. Zijn methode om conventionele patronen en symbolen af te breken en om te vormen in originele composities resulteert in een nieuwe, dramatische expressie.
Oosterse tapijten zijn overdekt met symbolen waarvan de patronen het verhaal vertellen uit een langdurig historisch bewustzijn. Deze patronen bevatten boeddhistische en islamitische symbolen en hebben de Europese en Scandinavische mythologie sterk beïnvloed. Ahmed gaat behendig met deze tradities en rituelen om en brengt zo Scandinavische en Oriëntaalse patroontradities samen.
Patronen worden op allerlei manieren bewerkt
‘Zijn uitvoerende en experimentele werkwijze resulteert in een diepe contemplatie over de staat der dingen en leiden vaak tot nieuwe psychologische niveaus en identiteiten’, legt Medeia Ekner, curator van het Textilmuseet, uit. Patronen worden verstoord, opengebroken, verplaatst, overgenomen, vernietigd en op deze wijze worden nieuwe verhalen gecreëerd. Ze eisen hun eigen plaats op in kamers, en soms nemen ze de hele ruimte over, zoals in Equation.
Faig Ahmed aan het werk in zijn studio.
Faig Ahmed aan het werk in zijn studio.
Faig Ahmed studeerde beeldhouwkunst aan de Azerbaijan State Academy of Fine Art in Bakoe. Hij heeft met een grote verscheidenheid aan media gewerkt, zoals schilderen, video, performance en installaties. Sinds 2003 heeft hij tweemaal Azerbeidzjan vertegenwoordigd bij de Biënnale van Venetië en veel internationale aandacht gekregen.
Textielkunstfestival
Het Textilmuseet, het belangrijkste textielmuseum van Zweden, heeft de ambitie om de belangstelling voor textielkunst te vergroten. Een goed voorbeeld daarvan was de tentoonstelling ‘Shapes of Fashion – Nordic Artwear’ afgelopen winter in het Textilmuseet. De tentoonstelling Equation is een onderdeel van het Internationale Textiel- en Kunstfestival ‘Crossover’ in Borås, dat loopt van 12 t/m 19 september.
Openingstijden
Dinsdag, woensdag en vrijdag 12.00 – 17.00 uur
Donderdag 12.00 – 19.00 uur
Zaterdag en zondag 12.00 – 16.00 uur
Juni – augustus dinsdag t/m zondag 12.00 – 16.00 uur

Bovenste foto: Singularity, Faig Ahmed, 2016.

Coherency, Faig Ahmed.
Coherency, Faig Ahmed.

Aantal keren gelezen: 1904.

Deel dit artikel
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailby feather

Gegevens

Begin:
6 mei 2017
Einde:
24 september 2017
Kosten:
SEK50.00
Evenement Categorie:
Website:
http://textilmuseet.se/en/textilmuseet/engutstallningararkiv/equationfaigahmed.5.2fc6d0e915aebb56b3346b5f.html

Locatie

Textilmuseet (Textielmuseum van Zweden)
Skaraborgsvägen 3 A
506 30 Borås, Zweden
+ Google Maps
Telefoon:
+46 33 35 89 50
Website:
textilmuseet.se

Heeft u een tip voor een evenement? Laat het ons weten via de contactpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *