
Aankomende Evenementen
Evenementen Lijst navigatie
Sampled Lives: samplers from the Fitzwilliam Museum
Vier eeuwen Engelse merklappen en hun maaksters ‘Spot motif sampler’ uit circa 1620-1640 met initialen M.C. Linnen, geborduurd met veelkleurige zijde, zilver en verguld-zilveren garens in een veelheid aan technieken, 27 x 42 cm. Tot 7 oktober is er in het Fitzwilliam Museum in de Engelse universiteitsstad Cambridge een unieke collectie van ruim 120 merk- en letterlappen te zien, sommige honderden jaren oud. Iedere merklap is met veel aandacht geborduurd door een meisje of jonge vrouw en samen geven ze…
Meer weten »Mata Hari – Lady of Fashion
Mode uit de jaren 1900-1930 In Museum Pakhuis Koophandel in Leeuwarden vindt momenteel een tentoonstelling plaats over Mata Hari, exotisch danseres en vermeend spionne uit het begin van de vorige eeuw, en de mode in de jaren 1900-1930. In het herdenkingsjaar van haar executie (in 1917) zien we in deze expositie eens een keer een andere kant van Mata Hari. Mata Hari op het schip Hollandia onderweg naar Engeland, september 1916. Mata Hari als modekoningin Dankzij portretten en afbeeldingen in…
Meer weten »Tetraëder – weven en splitsvlechten
Triotentoonstelling in splitsvlechten en weven In Museum het Leids Wevershuis is tot 29 april een tentoonstelling te zien van werkstukken uitgevoerd in splitsvlechten en weven, gemaakt door Marijk Dekkers, Annie Lavrijssen en Marina L. van Dobben de Bruyn. Weven is de gemeenschappelijke basis van deze drie kunstenaars, maar elk ontwikkelde en specialiseerde zich in een eigen richting. Splitsvlechten (ply split braiding) is een techniek om met koord patronen te vlechten. Annie Lavrijssen creëert monumentale textiele kunst, Marijk Dekkers vlecht manden…
Meer weten »Merklappen en letterdoeken ‘yn ‘t Mienskipshûs’
Expositie van de verzameling van Aukje de Boer - Holwerda Aukje de Boer - Holwerda, afkomstig uit Niawier, Friesland, houdt zich al sinds 1975 bezig met borduren. Al jaren verzamelt zij oude merk-, letter-, stop- en oefenlappen en oud naaigerei. Sommige exemplaren zijn meer dan 150 jaar oud. Een bijzonder onderdeel van de verzameling zijn de zogenaamde schoollapjes, op school gemaakte werkstukken van jonge meisjes, traditioneel in rood borduurgaren geborduurd. Deel van de verzameling van oude schoollapjes. De kerk van…
Meer weten »Voor de draad ermee
De veelzijdigheid van borduurkunst in het Gorcums Museum Borduren, het versieren van textiel of andere materialen met naald en garen. Tuttige handarbeid? Niet in deze tentoonstelling. Ook kunstenaars en bekende modeontwerpers, zoals Jan Taminiau, passen tegenwoordig borduurkunst toe. Het Gorcums Museum organiseert van 7 april t/m 9 september 2018 de expositie Voor de draad ermee! over borduren door de eeuwen heen. Een ambachtelijke kunstvorm die helemaal terug is. Marielle van den Bergh - vulkaan, weefsel en borduursels. Symbolische betekenis De…
Meer weten »Bekijk het van de experimentele Kant
Recent werk van de experimentele kantgroepen Experikant en KantelinK Twee kantklosgroepen uit Nederland en België tonen in Museum Rijswijk hoe deze oude techniek op een vernieuwende en experimentele manier toegepast wordt om moderne kunstwerken met een grote transparantie te creëren. Om tot deze vernieuwende resultaten te komen wordt zowel met de techniek als de materiaalkeuze geëxperimenteerd. Ineke de Vries, Goedgeveerd. Experikant Experikant is een groep textielkunstenaars uit Nederland die de traditionele technieken van het kantambacht gebruikt als basis voor hun…
Meer weten »Heeft u een tip voor een evenement? Laat het ons weten via de contactpagina.